Strona główna » Wokół zdrowej diety » Organiczne białko grochowe dla koni - 2,5kg
Kontakt
Cennik
Pobierz cennik HTMLPobierz cennik XLS
Organiczne białko grochowe dla koni - 2,5kgOrganiczne białko grochowe dla koni - 2,5kg
Organiczne białko grochowe dla koni - 2,5kg
Organiczne białko grochowe dla koni - 2,5kg

Organiczne białko grochowe dla koni - 2,5kg

ForagePlus Ltd

Dostępność: Dostępny

Czas wysyłki: 48 godzin

Koszt wysyłki: od 17,00 zł

Numer katalogowy: AAP5

Kod producenta: AAP5

Stan produktu: Nowy

Cena: 265,00 zł

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Porównaj składniki Forageplus Preparaty do równoważenia paszy
  • Jak działa białko w diecie konia
  • Białko dla koni ze skłonnością do ochwatu
  • Recenzje produktu (0)

Organiczne białko grochowe dla koni - opakowanie 2,5kg

Czym jest białko grochu dla koni?

Organiczne białko grochu dla koni Forageplus jest odpowiednie dla każdego, kto szuka wysokiej jakości proszku poprawiającego dzienne spożycie białka. Profil aminokwasowy białka grochu jest doskonały – jest bogaty w aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach (leucyna, izoleucyna, walina) i jest bogatszy w argininę niż jakiekolwiek inne białko dostępne na rynku.
Nasze surowce są w 100% organiczne.
 
Forageplus Pea Protein Powder pozyskiwany jest w całości z suszonego grochu i stanowi idealną alternatywę dla właścicieli koni, którzy chcą uzupełnić swoje konie dodatkową ilością białka i unikać innych źródeł białka ze względu na alergię lub nietolerancję pokarmową.

Dlaczego warto karmić konie białkiem grochu?

Niektóre pasze mają niską zawartość dostępnego białka ze względu na skomplikowaną interakcję między poziomami azotu i siarki w glebie. Wiele koni czerpie korzyści ze zwiększenia spożycia białka. Dodatkowe białko może pomóc przy problemach z letargiem oraz przy złej jakości kopyt i skóry.
Nasze białko grochu dla koni umożliwia ukierunkowanie dodatkowej suplementacji białka bez dodatkowej energii strawnej.
Dzięki temu Twój koń może nadal cieszyć się sianem w dowolnej ilości, bez dodatkowych obaw związanych z kalorycznością, jakie wiązałoby się z podawaniem większej ilości koncentratów.
Białko grochowe dla koni jest doskonałe dla każdego, kto chce zwiększyć spożycie białka u swojego konia za pomocą łatwo przyswajalnego, wysokiej jakości białka, bogatego w niezbędne aminokwasy . Jest to białko pochodzenia roślinnego (nie zawierające soi), niezawierające mleka i jaj.
  • Naturalnie zawiera 85,9% białka.
  • Bez dodatku cukru

Wartości odżywcze

Całkowita zawartość tłuszczu 2%, całkowita ilość węglowodanów 1%, cukry 0%

Niezbędny profil aminokwasowy – g/100g

  • Histydyna 2,55%
  • Izoleucyna 4,84%
  • Leucyna 8,64%
  • Lizyna 7,61%
  • Metionina 1%
  • Fenyloalanina 5,57%
  • Treonina 3,73%
  • Tryptofan 1,01%
  • Walina 5,13%

Profil aminokwasów nieistotnych – g/100g

  • Alanina 4,38%
  • Arginina 8,78%
  • Kwas asparaginowy 12,06%
  • Cystyna 0,93%
  • Kwas glutaminowy 17,47%
  • Glicyna 4,21%
  • Prolina 4,36%
  • Seryna 5,53%
  • Tyrozyna 3,91%

Które konie skorzystają z dodatku białka grochu?

  • Dobre konie, które otrzymują zmniejszoną porcję siana ze względu na kontrolowanie spożycia energii strawnej.
  • Konie podatne na ochwat, które wymagają bardzo niskiej zawartości cukru i białka skrobiowego ze względu na dużą wrażliwość na cukier.
  • Starsze konie mają trudności z utrzymaniem najwyższej formy.
  • Konie, które mają dostęp do niskiej zawartości białka w paszy, którą jedzą, można określić na podstawie analizy składników odżywczych i minerałów siana lub sianokiszonki.
  • Konie na diecie zawierającej wyłącznie trawę ozimą, gdy poziom białka może być niski i powodować problemy z kopytami i skórą.
  • Konie ze słabym połączeniem ścian kopyt i/lub pęknięciami. Szczególnie konie bose skorzystają na mocniejszych podeszwach i połączeniu białą linią.
  • Konie w ciężkiej pracy.
  • Młode konie na diecie opartej na paszy, które potrzebują wyższego poziomu białka.
  • Klacze ciężarne lub karmiące piersią na diecie opartej na paszy wymagającej uzupełnienia białkiem.
alt

Jak działa białko w diecie konia?

Bez dobrej jakości składników odżywczych, Twój koń nie będzie każdego dnia utrzymywał strukturalnej siły w komórkach, nerwach, kopytach, ważnych narządach, ścięgnach, więzadłach, mięśniach i kościach, niezbędnych do długiego, zdrowego i aktywnego życia.
Bez składników odżywczych dostarczanych na właściwych poziomach i we właściwych proporcjach, Twój koń nie będzie w stanie efektywnie funkcjonować na poziomie całego organizmu.
Elementy żywienia istotne dla życia to kalorie (w przypadku koni określane jako DE), minerały, witaminy i białko. Ze wszystkich tych białek końskich na właściwym poziomie i jakości jest najważniejsze, ale najmniej poznane i zwykle najmniej mierzone w całkowitej diecie konia. Jednak białko jest niezbędne, niezbędne, kluczowe dla zdrowego konia i samo założenie, że jest wystarczające na co dzień, nie wystarczy.
Oto pięć głównych powodów, dla których warto upewnić się, że rozumiesz rolę białka końskiego dla zdrowia.

Pięć powodów, dla których białko końskie jest niezbędne

  1. Białko to dosłownie życie! Jest podstawą każdego procesu zachodzącego w organizmie. Białko zapewnia strukturę tworzącą tkankę łączną kości, więzadeł, ścięgien i mięśni. Białko wytwarza także wiele innych rzeczy w organizmie; mechanizmy obronne dla silnego układu odpornościowego, czujników, zdrowych włosów, zdrowej skóry i mocnych, solidnych, dobrze funkcjonujących kopyt.
  2. Bez określonego poziomu białka Twój koń nie będzie w stanie utrzymać i wspierać zdrowia. Niedobór każdego dnia lub tygodnia oznacza, że ​​skumulowany niedobór białka spowoduje osłabienie strukturalne, gdy organizm będzie walczył o utrzymanie zdrowia z powodu braku elementów budulcowych, które umożliwiłyby utworzenie mocnych, wytrzymałych struktur. Oczywiście w miarę upływu czasu coraz większa jest utrata integralności strukturalnej i widoczne są awarie w strukturach ciała. Jeśli zauważysz osłabienie kopyt, ścięgien, skóry, układu odpornościowego, układu trawiennego, kości, więzadeł i ścięgien, możesz równie dobrze patrzeć na niedobór białka.
  3. Poziom białka w paszy tutaj, w Wielkiej Brytanii i Europie, jest zwykle zbyt niski, aby zapewnić dzienne zapotrzebowanie dorosłych koni (dane z NRC 2007). Z naszego doświadczenia wynika, że ​​większość koni ma dostęp do złej jakości, wypasanych pastwisk i siana lub sianokiszonki, które mogą wyglądać dobrze, ale naukowo przetestowane wykazują niski poziom i jakość białka, zwykle na poziomie 5–6% na kg podawanej paszy.
  4. Zdrowie Twojego konia zaczyna się od paszy. Ponieważ trawa, siano lub sianokiszonka stanowią największą część diety Twojego konia, jest to najrozsądniejszy i opłacalny sposób na rozpoczęcie. Przeciętny koń o wadze 500 kg zjada około 10 kg siana dziennie, jeśli ma do niego swobodny dostęp, na zielonych i rosnących pastwiskach przelicza się to na około 50 kg trawy, przy założeniu zawartości suchej  masy  wynoszącej 20%. Zatem roczne spożycie siana wyniesie oszałamiające 3,6 tony rocznie, a zużycie trawy wyniesie 18,25 tony! Ignorowanie paszy w diecie konia i skupianie się codziennie wyłącznie na paszy z wiaderka nie jest ani rozsądne, ani tanie! Ponieważ głównym źródłem białka będzie pasza w diecie, niezwykle ważne jest, aby wiedzieć, czy siano lub pastwisko stanowi rezerwę białka o niskiej czy wysokiej jakości. Jeśli to możliwe, powinno to być najlepsze i największe źródło białka, w idealnym przypadku powinno ono dostarczać całego zapotrzebowania na białko dorosłego konia podczas prac pielęgnacyjnych i lekkich.
  5. Młode konie, klacze hodowlane, konie średnio i ciężko pracujące oraz konie dobrze pracujące lub podatne na ochwat są szczególnie narażone na niedobór białka  . Młode konie i klacze hodowlane potrzebują dużej ilości białka w diecie, aby wspierać wzrost i rozwój płodu lub produkcję mleka. Jeśli białko jest niedostatecznie dostarczane, wpływa to na wzrost i rozwój płodu lub źrebaka. Konie pracujące od średniej do ciężkiej potrzebowały zwiększonego poziomu białka, którego nie można dostarczyć nawet przy karmieniu dużą ilością paszy z wiaderka. Dzieje się tak dlatego, że średnio analiza naukowa paszy Forageplus wskazuje, że poziom białka wynosi zwykle około 5-6%, podczas gdy konie intensywnie ćwiczące potrzebują ponad 8%. Konie i kucyki podatne na ochwat często karmione są sianem i trawą w ograniczonych ilościach i nie karmione karmą z wiaderka lub karmą z symbolicznego wiaderka, tylko w celu dostarczenia witamin i minerałów. Tam, gdzie w paszy jest mało białka, może to mieć znaczący wpływ na całkowitą ilość spożywanego białka, a tym samym na zdolność wspomagania regeneracji i gojenia.

Jeśli masz jakiekolwiek pytania dotyczące poziomu białka w diecie Twojego konia, skontaktuj się z Forageplus. Zawsze chętnie dzielimy się naszą wiedzą i doświadczeniem.  
Jako właściciele koni, jeźdźcy i trenerzy wiemy, że najważniejsze jest budowanie zdrowia i odporności całego konia, abyśmy mogli dzielić radość życia z naszymi końskimi partnerami.

Brakujące ogniwo: Białko dla koni ze skłonnością do ochwatu

Czy zastanawiałeś się nad kluczową rolą białka w diecie koni ze skłonnością do ochwatu? Jeśli moczysz i ograniczasz siano dla dobrego konia, podatnego na ochwat, skąd możesz mieć pewność, że w codziennej diecie jest wystarczająca ilość białka?
Białko jest kluczem do każdego elementu organizmu konia. W tym artykule dowiesz się, skąd na podstawie analizy wielu próbek siana i sianokiszonki wiemy, że brakującym ogniwem jest poziom białka u koni podatnych na ochwat.


Analiza paszy i białko dla koni ze skłonnością do ochwatu
W typowym roku Forageplus analizuje tysiące próbek siana i sianokiszonki dla klientów zajmujących się końmi. Jesteśmy ekspertami w dziedzinie analizy paszy, która pozwala nam określić największą część diety i opracować dietę dla koni w oparciu o to, czego brakuje w paszy, którą konie jedzą. Jesteśmy ekspertami posiadającymi unikalne dane na temat białka dla koni ze skłonnością do ochwatu.
Wykorzystujemy naukę, aby mądrze określić niedobory i składniki odżywcze, których nie ma w diecie koni.
Wielu klientów ma dobre konie, które są również podatne na ochwat. Często przychodzą do nas, aby sprawdzić zawartość cukrów prostych (ESC) i skrobi w sianie lub sianokiszonce, którą jedzą ich konie, za pomocą analizy wartości odżywczej. Na konie podatne na ochwat wpływają cukry proste i skrobia. Jednak wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że białko dla koni podatnych na ochwat ma kluczowe znaczenie dla ogólnego zdrowia i mocnych kopyt.
Korzyścią z przeprowadzenia analizy wartości odżywczej siana lub sianokiszonki dla konia, który jest dobry i podatny na ochwat, jest to, że nie tylko pomaga upewnić się, że poziom ESC i skrobi w paszy wynosi poniżej 10%, ale także dostarcza ważnych informacji na zawartość białka.

Czy poziom białka w sianie i sianokiszonce jest wystarczający dla koni?

Celem tego artykułu jest pokazanie właścicielom koni takim jak Ty, że niewystarczający poziom białka, częste zjawisko w Wielkiej Brytanii i Europie, może być szkodliwy, szczególnie dla koni podatnych na ochwat, ponieważ często nie spełniają one minimalnych wymagań pielęgnacyjnych.

Jaki jest średni poziom białka w sianie dla dobrych koni?

Poziom białka w sianie i sianokiszonce zazwyczaj waha się w granicach 5–6%. W niektórych latach, zwłaszcza gdy po suchej wiośnie następuje gorące lato, poziom białka może być jeszcze niższy.
Te średnie wartości pochodzą z analizy statystycznej rocznych wyników paszy przy użyciu analizy wieloczynnikowej. To naukowe podejście pozwala nam dokładnie kierować klientami w zakresie żywienia koni w oparciu o spożywaną trawę, siano i sianokiszonkę.
Aby zebrać dane, które ostatecznie przyniosą korzyści koniom i ich właścicielom, polegamy na inteligentnej nauce i analizach, a nie na domysłach.
Rok DE (MCal/kg) % białka w sianie
2014 1,750 5,938
2015 1,714 6,673
2016 1,733 6.883
Średni poziom DE i białka w paszy w Wielkiej Brytanii w latach 2014–16, obliczony za pomocą analizy wieloczynnikowej

Czy wysoka zawartość białka w diecie konia jest problemem?

Patrząc na posiadane przez nas dane dotyczące poziomu białka w sianie i sianokiszonce powszechnie podawanej koniom w Wielkiej Brytanii, chcielibyśmy przede wszystkim zwrócić uwagę, że jest bardzo mało prawdopodobne, aby koń karmiony dietą skupiającą się na paszy miał kiedykolwiek za dużo białka w diecie .
Na podstawie naszej analizy poziomu białka w sianie i sianokiszonce powszechnie dostarczanej koniom w Wielkiej Brytanii, chcemy podkreślić, że jest wysoce nieprawdopodobne, aby koń stosujący dietę opartą na paszach doświadczył nadmiernego spożycia białka.
Na temat żywienia koni narosło wiele mitów, a jeden z nich dotyczy tego, że wysoka zawartość białka stanowi problem.
Twierdzi się, że wysoka zawartość białka może uszkodzić nerki. Nadmiar białka jest przetwarzany w wątrobie do mocznika, który jest wydalany z moczem. Jednak nerki radzą sobie z tym łatwo i nie ma ryzyka kontuzji.
Jedynym skutkiem jest zwiększone picie i zwiększone wydalanie moczu. Ponieważ wszystkie konie powinny mieć dostęp do odpowiedniej ilości wody pitnej, wysoka zawartość białka nie stanowi problemu.
Inne roszczenia to:
  • Wysoka zawartość białka jest czynnikiem ryzyka rozwojowej choroby ortopedycznej (DOD)
  • Wysoka zawartość białka sprawia, że ​​konie są gorące i trudne w obsłudze
  • Wysoka zawartość białka powoduje ochwat

Czy wysoki poziom białka powoduje rozwojowe choroby ortopedyczne u młodych koni?

Nie ma prawdy w tym twierdzeniu i nie ma wiarygodnego mechanizmu wyjaśniającego, w jaki sposób białko może być przyczyną. Prawdziwymi winowajcami diety są niezrównoważona i/lub niedobór minerałów oraz nadmiar kalorii powodujący szybki wzrost. Tam, gdzie białko jest w ogóle zaangażowane, jego spożycie będzie niskie, a nie wysokie, ponieważ młode konie potrzebują wysokiego poziomu białka.

Czy wysoka zawartość białka powoduje problemy z zachowaniem konia?

Nie, to mit. Pasze wysokoenergetyczne bez odpowiednich ćwiczeń i zbyt dużej ilości kalorii będą powodować problemy behawioralne u koni.
Jeśli koń jest karmiony dużą ilością kalorii i trzymany w stajni lub na małej powierzchni, wówczas gromadzi się nadmiar energii. To nie białko jest przyczyną. Niektórym koniom po karmieniu lucerną robi się „gorąco”, ale przyczyna tego nie jest jasna. 

Czy wysoka zawartość białka powoduje ochwat?

Istnieje wiele możliwych przyczyn ochwatu, ale wysoka zawartość białka nie jest jedną z nich. Zdecydowanie najczęstszą chorobą jest insulinooporność (IR).
Badania wykazały, że 80 do 90% ochwatu jest spowodowane chorobami endokrynologicznymi. Inną przyczyną ochwatu jest PPID/choroba Cushinga.

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.

Pozostałe produkty z kategorii
Suplement Essential Amino Acids
szt. Do koszyka
Suplement Immune Plus
szt. Do koszyka
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu