Strona główna » Wokół zdrowej diety » Morwa biała - liść cały 500g
Kontakt
Cennik
Pobierz cennik HTMLPobierz cennik XLS
Morwa biała - liść cały 500g

Morwa biała - liść cały 500g

Dostępność: Dostępność - 3 dni

Czas wysyłki: 3 dni

Koszt wysyłki: od 17,00 zł

Stan produktu: Nowy

Opakowanie

Cena: 38,00 zł

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Produkty powiązane (1)
  • Recenzje produktu (0)

Liść morwy białej o dobrych właściwościach wspierających regulację poziomu cukru i cholesterolu we krwi, chętnie zjadany przez konie, posiadający także cenne flawonidy, związki mineralne i witaminy.

Co to jest morwa biała?

Morwa biała (Morus alba L.) to roślina należąca do rodziny morwowatych (Moraceae), która cechuje się wysokim potencjałem prozdrowotnym. Powszechnie stosuje się zarówno owoce, jak i liście morwy, jednakże więcej potwierdzonych naukowo właściwości posiadają liście. Są one źródłem wielu związków bioaktywnych o korzystnym działaniu, w tym polifenoli.

 

Podstawowe informacje o morwie białej
Znana także jako: Morus alba
Zastosowanie i działanie: przeciwcukrzycowe, przeciwmiażdżycowe, antynowotworowe, hepatoochronne, wspomagające odchudzanie, antyoksydacyjne
Morwa a alergia:  U niektórych może powodować reakcje alergiczne
Ciąża i karmienie:  Nie zaleca się stosowania


Morwa biała – właściwości lecznicze

Morwie białej przypisuje się szereg walorów prozdrowotnych. W sieci można znaleźć wiele informacji, jakoby surowiec ten miał szeroki wpływ na organizm człowieka. Z pewnością jest składnikiem diety o pozytywnym działaniu, jednakże trzeba zaznaczyć, że nie wszystkie jej właściwości zostały dokładnie zbadane i potwierdzone w badaniach naukowych. W poniższej części artykułu omówiliśmy najważniejsze aspekty związane z potencjałem zdrowotnym morwy białej.

 

Grupa związków biologicznie czynnych w morwie białej
Witaminy: witamina C, witamina K, witamina B2, witamina PP (niacyna)
Flawonoidy: kaempferol, katechina, kwercetyna, mirycetyna, rutyna
Związki mineralne: potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, mangan
Kwasy fenolowe: kwas protokatechowy, kwas galusowy, kwas hydroksybenzoesowy, kwas chlorogenowy, kwas cynamonowy
Inne: 1-dezoksynojirimycyna

Morwa biała i jej właściwości zdrowotne w medycynie chińskiej

Morwa biała stanowi ważny element w tradycyjnej medycynie chińskiej (TCM). W tym systemie medycznym wykorzystywane są różne części rośliny: liście, owoce, a nawet kora. Od setek lat stosowano je w leczeniu gorączki i nadciśnienia tętniczego. Przypisuje się im również właściwości poprawiające wzrok, wzmacniające stawy, a także hepatoprotekcyjne (ochronne wobec wątroby).

Morwa biała na cukrzycę

Morwa biała jest szczególnie znana ze swoich właściwości hipoglikemicznych (obniżających stężenie cukru we krwi), które zostały dobrze udokumentowane w literaturze naukowej. Dla przykładu w 2017 r. zostało opublikowane obszerne opracowanie (źródło: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26972284, data dostępu: 16.03.2021), które jednoznacznie dowiodło, że roślina może powodować obniżenie stężenia glukozy po posiłku.

Działanie to ma szczególne znaczenie dla zmagających się z podwyższonym poziomem cukru we krwi i insulinoopornością. W tym miejscu koniecznie należy zaznaczyć, że wspomniane właściwości zdrowotne dotyczą liści morwy, a nie owoców, a dokładniej związku w nich zawartego - 1-dezoksynojirimycyny (DNJ), obniżającej poziom cukru we krwi.

Równocześnie należy podkreślić, że wyniki wspomnianych badań naukowych wykazały również, że stosowanie morwy białej nie wiązało się z poprawą pozostałych parametrów gospodarki węglowodanowej. Naukowcy zaobserwowali, że produkt ten nie miał znaczącego wpływu na wskaźnik insulinooporności (HOMA-IR, ang. Homeostatic Model Assessment). Dodatkowo spożycie rośliny nie spowodowało zmian w poziomie hemoglobiny glikowanej (HbA1C) oraz w stężeniu glukozy na czczo.

Morwa biała – działanie przeciwmiażdżycowe

Naukowcy sugerują, że zarówno owoce, jak i liście białej morwy mogą być skuteczne w zapobieganiu rozwoju miażdżycy. Badania przeprowadzone na gryzoniach (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15795425) pokazały, że u osobników, które otrzymywały proszek z liści morwy, wystąpiła 40% redukcja zmian miażdżycowych w aorcie. Dodatkowo nastąpiło u nich ograniczenie utleniania złego      cholesterolu LDL, stanowiącego      główną przyczynę      powstawania miażdżycy. Z kolei badania (źródło: sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814604005072, data dostępu: 16.03.2021) wykonane z udziałem królików wykazały, że owoce morwy mogą być pomocne w obniżaniu poziomu triglicerydów, cholesterolu całkowitego i „złego” cholesterolu LDL we krwi. 

Do podawania w barze ziolowym lub dodatek do paszy - do 30-50g suszu dziennie dla konia ok. 400-500kg
Zioła produkcji polskiej, pochodzące od cenionego dostawcy.

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.

Pozostałe produkty z kategorii
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu