Białko jest kluczem do każdego elementu organizmu konia. W tym artykule dowiesz się, skąd na podstawie analizy wielu próbek siana i sianokiszonki wiemy, że brakującym ogniwem jest poziom białka u koni podatnych na ochwat.
Analiza paszy i białko dla koni ze skłonnością do ochwatu
W typowym roku Forageplus analizuje tysiące próbek siana i sianokiszonki dla klientów zajmujących się końmi. Jesteśmy ekspertami w dziedzinie analizy paszy, która pozwala nam określić największą część diety i opracować dietę dla koni w oparciu o to, czego brakuje w paszy, którą konie jedzą. Jesteśmy ekspertami posiadającymi unikalne dane na temat białka dla koni ze skłonnością do ochwatu.
Wykorzystujemy naukę, aby mądrze określić niedobory i składniki odżywcze, których nie ma w diecie koni.
Wielu klientów ma dobre konie, które są również podatne na ochwat. Często przychodzą do nas, aby sprawdzić zawartość cukrów prostych (ESC) i skrobi w sianie lub sianokiszonce, którą jedzą ich konie, za pomocą analizy wartości odżywczej. Na konie podatne na ochwat wpływają cukry proste i skrobia. Jednak wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że białko dla koni podatnych na ochwat ma kluczowe znaczenie dla ogólnego zdrowia i mocnych kopyt.
Korzyścią z przeprowadzenia analizy wartości odżywczej siana lub sianokiszonki dla konia, który jest dobry i podatny na ochwat, jest to, że nie tylko pomaga upewnić się, że poziom ESC i skrobi w paszy wynosi poniżej 10%, ale także dostarcza ważnych informacji na zawartość białka.
Czy poziom białka w sianie i sianokiszonce jest wystarczający dla koni?
Celem tego artykułu jest pokazanie właścicielom koni takim jak Ty, że niewystarczający poziom białka, częste zjawisko w Wielkiej Brytanii i Europie, może być szkodliwy, szczególnie dla koni podatnych na ochwat, ponieważ często nie spełniają one minimalnych wymagań pielęgnacyjnych.Jaki jest średni poziom białka w sianie dla dobrych koni?
Poziom białka w sianie i sianokiszonce zazwyczaj waha się w granicach 5–6%. W niektórych latach, zwłaszcza gdy po suchej wiośnie następuje gorące lato, poziom białka może być jeszcze niższy.Te średnie wartości pochodzą z analizy statystycznej rocznych wyników paszy przy użyciu analizy wieloczynnikowej. To naukowe podejście pozwala nam dokładnie kierować klientami w zakresie żywienia koni w oparciu o spożywaną trawę, siano i sianokiszonkę.
Aby zebrać dane, które ostatecznie przyniosą korzyści koniom i ich właścicielom, polegamy na inteligentnej nauce i analizach, a nie na domysłach.
Rok | DE (MCal/kg) | % białka w sianie |
---|---|---|
2014 | 1,750 | 5,938 |
2015 | 1,714 | 6,673 |
2016 | 1,733 | 6.883 |
Czy wysoka zawartość białka w diecie konia jest problemem?
Patrząc na posiadane przez nas dane dotyczące poziomu białka w sianie i sianokiszonce powszechnie podawanej koniom w Wielkiej Brytanii, chcielibyśmy przede wszystkim zwrócić uwagę, że jest bardzo mało prawdopodobne, aby koń karmiony dietą skupiającą się na paszy miał kiedykolwiek za dużo białka w diecie .Na podstawie naszej analizy poziomu białka w sianie i sianokiszonce powszechnie dostarczanej koniom w Wielkiej Brytanii, chcemy podkreślić, że jest wysoce nieprawdopodobne, aby koń stosujący dietę opartą na paszach doświadczył nadmiernego spożycia białka.
Na temat żywienia koni narosło wiele mitów, a jeden z nich dotyczy tego, że wysoka zawartość białka stanowi problem.
Twierdzi się, że wysoka zawartość białka może uszkodzić nerki. Nadmiar białka jest przetwarzany w wątrobie do mocznika, który jest wydalany z moczem. Jednak nerki radzą sobie z tym łatwo i nie ma ryzyka kontuzji.
Jedynym skutkiem jest zwiększone picie i zwiększone wydalanie moczu. Ponieważ wszystkie konie powinny mieć dostęp do odpowiedniej ilości wody pitnej, wysoka zawartość białka nie stanowi problemu.
Inne roszczenia to:
- Wysoka zawartość białka jest czynnikiem ryzyka rozwojowej choroby ortopedycznej (DOD)
- Wysoka zawartość białka sprawia, że konie są gorące i trudne w obsłudze
- Wysoka zawartość białka powoduje ochwat
Czy wysoki poziom białka powoduje rozwojowe choroby ortopedyczne u młodych koni?
Nie ma prawdy w tym twierdzeniu i nie ma wiarygodnego mechanizmu wyjaśniającego, w jaki sposób białko może być przyczyną. Prawdziwymi winowajcami diety są niezrównoważona i/lub niedobór minerałów oraz nadmiar kalorii powodujący szybki wzrost. Tam, gdzie białko jest w ogóle zaangażowane, jego spożycie będzie niskie, a nie wysokie, ponieważ młode konie potrzebują wysokiego poziomu białka.Czy wysoka zawartość białka powoduje problemy z zachowaniem konia?
Nie, to mit. Pasze wysokoenergetyczne bez odpowiednich ćwiczeń i zbyt dużej ilości kalorii będą powodować problemy behawioralne u koni.Jeśli koń jest karmiony dużą ilością kalorii i trzymany w stajni lub na małej powierzchni, wówczas gromadzi się nadmiar energii. To nie białko jest przyczyną. Niektórym koniom po karmieniu lucerną robi się „gorąco”, ale przyczyna tego nie jest jasna.
Czy wysoka zawartość białka powoduje ochwat?
Istnieje wiele możliwych przyczyn ochwatu, ale wysoka zawartość białka nie jest jedną z nich. Zdecydowanie najczęstszą chorobą jest insulinooporność (IR).Badania wykazały, że 80 do 90% ochwatu jest spowodowane chorobami endokrynologicznymi. Inną przyczyną ochwatu jest PPID/choroba Cushinga.